Скандали довкола зарплат українських міністрів і чиновників тривають вже два тижні. Пам’ятаєте їхні оприлюдені оклади, передноворічні премії і надбавки? Шквал емоцій тоді вирував у соцмережах. І ось нова хвиля.

Міністерка освіти Ганна Новосад заявила, що на свої 36 тисяч гривень не могла би утримувати дитину. Після цих слів, її у чому тільки не звинувачували і навіть підібрали їй варіанти підробітку, із серії – зайнятися репетиторством. Згодом, вона визнала – її висловлювання не були вдалими. Але людей, звісно, це вже не спинило.

Керівнику “Укрпошти” теж цього тижня довелося знову показати свого гаманця. Каже, зарплата у нього далеко не 2 мільйони гривень, а трохи більше мільйона. Однак, все пізнається у порівнянні. Бо на європейському рівні праці – зарплати наших топчиновників – менші, ніж у іноземних колег.

Але у багатьох цивілізованих країнах чиновники навіть найвищого рівня не дозволяють собі заробітки, які перевищують в тисячі разів зарплати простих громадян. Тобто зарплата має бути гідною, так. Але не захмарною.

Є й інше питання – як оцінити роботу українського високопосадовця? А ще теза про те, що висока зарплата унеможливлює корупцію, геть сумнівна в наших реаліях. Прикро, що всі ці питання – без відповіді. А поки немає відповіді – люди додумують, рахують і порівнюють у кого більша зарплата: у Трампа чи у керівника “Укрпошти”.

Мережа Правди

leave a reply: