На Керченському півострові в анексованому Росією Криму вчені виявили скам’янілий скелет кита, якому більше ніж 10 мільйонів років, повідомляє 17 серпня інфоцентр «Кримський міст».

«Фрагменти скелета – хребетний стовп і ребра – були знайдені в ході археологічних досліджень, що передували будівництву залізниці-підходу до «Кримського мосту». Тільки після того, як археологи закінчують роботу на черговій ділянці, він передається будівельникам для виконання робіт», – уточнили в інфоцентрі.

Скам’янілості залягали на глибині близько метра. Палеонтологи припускають, що вони належать древньому киту цетотерію – предку сучасних вусатих китів, що досягають в довжину більше ніж 30 метрів. На ранніх стадіях розвитку ці ссавці були менших розмірів. Древній кит, скелет якого зараз вивчається, виріс майже до п’яти метрів. Він жив у Сарматському морі, що займало в тому числі територію сучасного Керченського півострова.

Після вивчення фрагменти скелета кита будуть готувати для експонування в музеї в анексованому Криму.

У Міністерстві культури України раніше заявляли про плани звернутися до низки міжнародних організацій із проханням відреагувати на незаконні розкопки, які російські археологи продовжують проводити на території анексованого Криму.

Читайте також: Українські археологи про останні знахідки, забудовників та російські розкопки в окупованому Криму

У лютому 2017 року в Національній комісії України у справах ЮНЕСКО закликали країни-партнери відрядити моніторингову місію на територію анексованого Росією Криму.

 

leave a reply: