Представники ряду чеських громадських організацій передали сьогодні на празький Град, в резиденцію президента Чехії Мілоша Земана, петицію, в якій вимагають скасувати запрошення на офіційний візит до Праги президенту України Віктору Януковичу.

Петиція закликає чеського президента “зробити все, щоб повернути Україну в правове поле”, повідомляє Радіо Свобода.

В петиції, яку підписало півтори тисячі чеських громадян, зокрема, зазначено, що імпульсом для звернення були перші мертві на демонстраціях у Києві”, а також прийняття недемократичних законів українським парламентом.

Ініціаторами петиції є чеські громадські організації “Хочемо демократичну Україну”, “Без комуністів”, ініціативи “Nikagda nězabuděm” і “Євромайдан” з міста Брно. Серед тих, хто поставив підписи під петицією, – відомі чеські політики, письменники, актори, музиканти, науковці.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек минулого тижня відзначав, що “потрібно зупинити репресивну машину, яка діє в Україні”. Натомість керівник відділу зовнішньої політики канцелярії президента Чехії Гинек Кмоничек заявляв, що не вважає запрошення Віктора Януковича в Чехії актом підтримки українського президента.

“Мова просто про продовження діалогу, який з них здійснює чеський президент”, – заявив чиновник.

Візит Віктора Януковича в Чехію має відбутися в квітні цього року. Також Мілош Земан офіційно запросив на кінець лютого в Чехію президента Узбекистану Іслама Карімова, який теж піддається значній критиці за порушення владою прав людини.

leave a reply: