Наразі невідомо, чим саме і коли завершаться наймасштабніші в історії незалежної Україні протести. Однак вже тепер є очевидні переможці й ті, хто дуже багато втратив.

Однозначно у виграші українське суспільство, яке незважаючи на драматичні події й нинішню невизначеність стрімко зросло і вже не повернеться до минулого пасивного стану.
Так само очевидно у програші Янукович, усі сподівання якого на тривале спокійне царювання розбито. Проте є ще одна сторона конфлікту, як програла навіть більше за межигірського монарха. Це Росія.

Приблизно половина українців виступають за інтеграцію з Євросоюзом. Стільки ж підтримує Євромайдан. Причому серед цих людей – вся інтелектуальна еліта України, теперішня і майбутня. І от саме для цієї найчисельнішої, найрозумнішої, найактивнішої частини українців Росія за останні місяці ствердилася відвертим ворогом та уособленням зла.

Торговий шантаж і цинічний політичний тиск з метою зриву підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом; небачена інформаційна атака з біснуватим Кисельовим як її символом; відверта купівля Януковича та його сім’ї за російські кредити на шкоду інтересам українського суспільства; постійне підштовхування режиму до силового, тобто кривавого розв’язання нинішньої кризи; демонстративне вороже ставлення до українських протестів, постійна дискредитація їх. Зрештою, активне просування останнім часом ідеї нібито федералізації, а насправді розколу України і, по-суті, знищення нашої держави.

При цьому російське суспільство виявилося фактично солідарним з Кремлем. Згідно з опитуванням центру Левади, 66% росіян Майдан дратує, викликає нерозуміння або обурює, ще 26% ставляться до боротьби українців за свої права і демократію байдуже. 84% вважають, що в Україні відбувається спроба державного перевороту.

Все це ще багато разів відгукнеться Росії. Нинішні дії офіційної Москви закладають підвалини відносин між державами на довготривалу перспективу, а вороже ставлення росіян стосунків між народами. Цілком можливо, що саме зараз для десятків мільйонів українців відбувається остаточне прощання зі спільним з Росією минулим і чітке усвідомлення неможливості не те що спільного майбутнього, а й у тій чи іншій мірі союзницьких відносин з Росією та росіянами.

Втім, це також один зі здобутків Майдану, хоча й власноруч виготовлений Кремлем. Або гол, забитий Росією у власні ж ворота.

leave a reply: