Президент Віктор Янукович погодився на дебати із лідером УДАРу Віталієм Кличком. Хоче, аби вони пройшли на одному із загальнонаціональних телеканалів. Мовляв, так роблять в усіх цивілізаційних країнах. Кличко наполягав, аби все відбувалося на майдані Незалежності.

– Це була б величезна хохма всеукраїнського масштабу, – говорить колишній нардеп Ярослав Кендзьор. – У можливостях формулювати думку, знаходити відповіді побачили б неперевершене шоу. При всій повазі до Віталія, як до боксера, бачимо його можливості. На віче він підглядає в шпаргалку, коли розмовляє із майданом. Їм варто було б подивитися хроніку, як проводив дебати В’ячеслав Чорновіл із Леонідом Кравчуком. Але вони цього не роблять.

Кличко постійно виступає за повне перезавантаження влади. Це можливо?

– Я не знаю, чи він розуміє суті цієї вимоги. Як він собі це уявляє? Для того, аби перезавантажити владу, треба це зробити із опозицією. Якщо люди хоч трохи розуміються в політиці, мають знати, що сьогодні процедуру імпічменту провести неможливо. Немає закону, спеціального прокурора, 300 голосів. Крім того, для чого зараз піднімати це питання, якщо до планових виборів залишився рік? Якби Янукович навіть погодився на дострокові вибори, то раніше, аніж за півроку, вони не відбулися б. До планових виборів залишаться такий же час. Що міняється?! Нічого. А витрачати стільки зусиль, енергії та коштів неефективно.

Яких основних помилок припустилися лідери опозиції?

– Було цілковитим безглуздям вимагати одноразово усього перевибори парламенту, відставку уряду, імпічмент президента ще й на додачу: “Юлі волю!”. Усі троє опозиціонерів кричали зі сцени про відставку уряду. Це була одна з найвагоміших вимог. Несподівано для них таке сталося. Вони вже про цю частину забули. Вона їх не цікавить, бо не знають, що робити. Якби завтра було реалізовано ще якесь бажання, теж би не розуміли, що далі. Опозиційна трійка не може розумно розпорядитися силою сотень тисяч людей, які зібралися на майдані.
Бачимо хаотичність у діях опозиції. На віче лунають одні й ті ж промови. Вони настільки скальковані та пережовані, що коли на майдані заходить розмова про лідерів, люди кажуть: Ми не знаємо, як знову пережити ті промови, які нам уже сняться. Тягнибок вважає, що якщо він буде ричати в мікрофон, то це буде надзвичайно переконливо. Кличко постійно всім дякує та розказує про перезавантаження влади, від чого людей нудить. Арсеній Петрович “кулявлоб” кожного разу проводить зовнішні експерименти – то зачіску міняє, то бороду не завжди голить. Однак плете знову те ж, що неодноразово виголошував на майдані. Люди вже про них анекдоти складають.

Як вони мали б діяти?

– Треба тверезо та реально оцінити сьогоднішню ситуацію. Важливо визначити, із яким опонентом мають справу. Розраховувати на те, що Янукович та його команда враз злякаються, піднімуть руки в гору і здадуться, наївно та по-школярськи. Потрібно віднайти дві-три претензії, ультиматуми, які реально реалізувати, маючи сотні тисяч людей на майдані. Тим більше, коли є такий союзник, як Євросоюз. Він зараз бажає допомогти Україні. Хоче підсилити опозицію своїми можливостями та тиском на українську владу. Європейські політики вимагають, аби опозиціонери йшли на переговори і не провокували застосування сили, звільнили адміністративні приміщення. Про це ніхто не думає.
Обов’язково першочерговим мали поставити питання про розпуск Верховної Ради. Цього не хочуть робити, бо кожному мандат дорогий, адже коштує дуже не дешево як для списочника, так і для мажоритарника. Цього мали змогу добитися. Опозиція могла б заблокувати парламент, місяць не давати йому працювати і домогтися позачергових виборів. Суспільство, розігріте майданом, по-іншому тут би голосувало. Україна вперше за 23 роки незалежності мала б проукраїнський парламент. Захопивши цей плацдарм, значно легше та активніше можна було б просуватися далі.

Чому, маючи 180 штиків народних депутатів, вони не стануть на чолі півмільйонної колони та не підуть до Адміністрації президента?

– Навіть останній бандит не дасть команди стріляти в них. Крім того, по 50-70 депутатів-опозиціонерів можуть зайти до Кабміну, Адміністрації президента та Верховної Ради. Вдягти білі пов’язки із написом: “Голодую” та не йти із приймалень до тих пір, поки їхні вимоги не будуть виконані. Чого цього не роблять я не знаю.

leave a reply: