Національний банк України запровадив тимчасові обмеження на купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку.

Про це йдеться в постанові банку № 49 “Про заходи щодо діяльності банків і проведенні валютних операцій”, зазначає “РБК-Україна“.

Так, постанова передбачає, зокрема: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку НБУ; встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами; певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів у межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями; певні обмеження на терміни купівлі уповноваженими банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та ін.

В той же час постанова передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов’язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій та соціальних виплат. Вона не обмежує оплату витрат на навчання та лікування за кордоном; транспортування хворих; перекладів, що здійснюються у разі зміни держави проживання; переказів, пов’язаних з оплатою праці нерезидентів в Україні, і т.д.

Крім того, дана постанова підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу та не обмежує використання громадянами їх доходів і заощаджень.

Постанова № 49 набирає чинності з 7 лютого 2014 р. і діє до прийняття НБУ окремого рішення.

leave a reply: