МВС проводить кримінальне провадження щодо громадської організації Центр UA за статтею про “відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом”. Про це стало відомо після того, як до співробітників організації та її партнерів масово почали приходити представники міліції із запрошенням надати свідчення або з’явитися до слідчого, повідомили у Центр UA.

“Протягом п’ятниці міліція навідалася принаймні до 10 людей, при цьому відомо, що планується допитати загалом близько 200 осіб. Провадження було розпочате 11 грудня 2013 року, але перейшло в активну стадію лише зараз, усі особи викликаються поки що в якості свідків”, – зазначено у повідомленні.

Зазначене кримінальне провадження у Центрі UA розцінюють як продовження системних репресій влади проти громадянського суспільства.

“Диктаторські закони відмінили, проте диктаторські наміри влади знищити активні громадські організації втілилися в іншу форму”, – зауважив керівник організації Олег Рибачук.

Він також припустив, що найближчим часом схожі справи будуть порушені щодо діяльності інших організацій.

“Центр UA регулярно проходить незалежний аудит, у тому числі на відповідність фінансової діяльності законодавству України, й пишається своєю прозорістю. Кримінальну справу розцінюємо як тиск та залякування у зв’язку з нашою професійною діяльністю”, – заявила виконавчий директор Центру UA Світлана Заліщук.

“Колектив Центру UA звертається до дипломатів, міжнародних та правозахисних організацій, народних депутатів України звернути увагу на тиск, який здійснюється на організацію та її партнерів через розслідування кримінальної справи у зв’язку з діяльністю організації, а також закликає органи влади України припинити безпідставні переслідування громадських організацій”, – йдеться в повідомленні організації.

Центр UA є ініціатором руху “ЧЕСНО”, його члени брали активну участь у подіях Євромайдану. Також члени організації є спізасновниками важливих громадських ініціатив: Партнерства “Новий Громадянин”, руху “Стоп Цензурі!”, коаліції “За чесний Референдум” та інших.

leave a reply: