Кількість угод на вторинному ринку житла за останній час суттєво зменшилася, що є наслідком введення обмежень на розрахунки готівкою. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав провідний спеціаліст департаменту маркетингу одного зі столичних агентств нерухомості Сергій Костецький.

С.Костецький зазначив, що ключовим чинником впливу на ринок нерухомості є законодавчі нововведення, а економічна ситуація та певні політичні проблеми становлять лише 20%. Найбільш сильний відбиток серед інших змін має обмеження готівкових розрахунків до 150 тис. грн.

“Первинний ринок глобально не постраждав, там завжди були безготівкові оплати, зараз забудовники пропонують досить хороші варіанти, тому в новобудовах люди купують житло досить активно. А от максимально постраждав саме вторинний ринок, з вересня по грудень минулого року продажі впали на 50%, а в січні цього року – ще на 30 відсотків у порівнянні з груднем”, – сказав С.Костецький.

За словами С. Костецького, важливими законодавчими нововведеннями, які найближчим часом вплинуть на ринок житла, також є введення податку на нерухомість з 1 січня 2014 року і нова оцінка нерухомості. Нагадаємо, за словами експертів, введення обмежень на готівкові розрахунки сприятиме переорієнтації потенційних покупців із вторинного ринку житла на первинний.

“Адже тепер для проведення грошової операції потрібно відкрити розрахунковий рахунок і покупцеві, і продавцю, що не безкоштовно. Далі, ваші витрати збільшаться і через подвійну конвертацію валюти, і, нарешті, збільшить проміжок часу між переходом права власності до покупця і отриманням грошей продавцем. Тобто, на первинному ринку купувати житло буде зручніше і економічно вигідніше”, – зазначив президент ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір.

leave a reply: